Skip to content

Lisa är en stjärna

När vi nu ändå är inne på temat astronomi vill jag gärna fortsätta lite på ämnet. I dagarna har några av våra klarast lysande stjärnor tragiskt nog slocknat (Lance Armstrong) medan andra har fötts och nu strålar klarare och starkare för var dag som går. En stjärna ur den senare kategorin är Lisa Nordén, en 28-årig triathlet från Kristianstad i Sverige. Den här bloggen handlar inte bara om våra äventyr och vår träningar och strapatser för att nå våra mål, utan vi önskar också att presentera både människor, organisationer och events som inspirerar oss. Lisa är en sådan inspirationskälla.

Nio tusendelar är lika med silver

Även om hon bärgade sitt första guld i VM-sammanhang redan 2010 (under triathlonsprinten i Lausanne) kommer man troligtvis berätta att hennes stora internationella genombrott skedde under 2012. Hon vann OS-silver i London i somras, endast 9 tusendelar efter vinnaren Nicola Spirig och efter en fullständigt fenomenal spurtstrid. Efter simningen låg hon omkring 1 minut efter den snabbaste simmerskan, och efter en taktiskt intelligent cykling där hon låg och bevakade sin placering en bit ned i tätklungan växlade hon till löpning som en av de främsta. Det är många triathleter som genom historien har förivrat sig under löpningen för att sedan storkna under slutspurten. Så inte Lisa som ännu en gång bevakade fältet ur en god position ända tills hon under slutspurten satte in stöten och flög ifrån Densham från Australien och kämpade ända in i kaklet mot Spirig.

Tidigt, tidigt imorse låg Lisa i andra änden av ett intravenöst vätskedropp på ett sjukhus i Auckland. Igår kväll blev hon matförgiftad och var tvungen att söka sjukvård p.g.a. svår, akut vätskebrist. Senare under dagen skulle den sista deltävlingen i olympisk distans avgöras, med Lisa som en av favoriterna till att vinna VM-guld. Hon var tvungen att placera sig topp åtta och lyckades till slut komma på fjärdeplats, 14 sekunder efter vinnaren. Efter en magsjuka. Grattis Lisa!

Det är sådana bragder som inspirerar oss. Dessutom är hennes motto (enligt hennes hemsida) “Pain is weakness leaving the body”. Our kind of girl.

Nämnde jag att Lisa är från Sverige?

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: